Hitta indiepopband

Om du uppskattar indiepop så har du definitivt hamnat på rätt sida. Nedan kommer du nämligen kunna hitta en drös med indiepopband som spelar musik världen över.

Dessutom, om du hör du en bra låt på radion som du vill lyssna mer på, bör du använda vår musiksida, som kan rädda situationen – du får fram artistnamnet snabbt och enkelt! Bra va?

Vad är indiepop?

Indiepop är en typ av pop där indie är en förkortning av independent. Namnet kommer från Storbritannien där mindre och oberoende independentbolag började dyka upp allt mer under 1980-talet.

De här bolagen inriktade sig främst på utgivning av pop och rock som inte alltid fungerade rent kommersiellt. Benämningen innefattar en stor mängd olika stilar, men gemensamt för alla indieband är att de anses erbjuda ett alternativ till den kommersiellt inriktade listpopen.

The Smiths – Det första indiepopbandet

Det största indiebandet under 1980-talet var det brittiska bandet The Smiths med sångaren Morrissey i spetsen.

The Smiths spelade lättillgänglig pop som gick hem på poplistorna, men erbjöd även en annan form av pop som ansågs vara mer samhällskritiska texter mot samtidens Storbritannien och den dåvarande premiärministern Margaret Thatcher.

Internationella indiepopband

Nedan kan du se andra exempel på indiepopband.

1.Oasis

Oasies är ett engelskt indiepopband från Manchester som bildades 1991 med namnet ”The Rain” som senare blev ”Oasis”. Bröderna Liam och Noel Gallagher var bandets frontfigurer.
Bandet upplöstes dock 2009.

Mest kända låtar: ”Wonderwall”, ”Don’t look back in anger”.

2.Blur

Blur är ett brittiskt indiepopband från Storbritannien som bildades 1989 i London av Damon Albarn, Grahan Coxon, Alex James och Dave Rowntree.
Bandet har tidigare gått under namnen ”Seymour” och ”Circus”.

Mest kända låtar: ”Girls and boys”, ”Song 2”.

3.Belle & Sebastian

Den skotska musikgruppen bildades i Glasgow 1996 och är fortfarande aktiva som grupp. Genom åren har gruppen bestått av Stuart Murdoch, Chris Geddes, Dave McGowan, Isobel Campbell, Richard Colbum, Mick Cooke, Sara Martin, Bobby Kildea, Stevie Jackson och Stuart David.

Mest kända låtar: ”The boy with the arab strap”, ”Another sunny day”.

4.Imagine Dragons

Ett indiepopband som bildades i Las Vegas 2008 och slog igenom med låten ”Radioactive” 2012. Låten var med i en reklamfilm samma år för spelet ”Assassin’s Creed III” och fick därefter stor spridning.

Mest kända låtar: ”Radioactive”, ”Demons”.

5.Bastille

Bastille, ett brittiskt indiepopband bildades i London 2010. Till en början var det ett soloprojekt av låtskrivaren och sångaren Dan Smith som efter ett tag utökade till ytterligare ett band. Idag består bandet av Dan Smith, Kyle Simmons, Will Farquarson, Charlie Barnes och Chris Wood.

Mest kända låtar: ”Happier”, ”Grip”.

Svenska indiepopband och artister

1.Jens Lekman

Göteborgaren blev uppmärksammad under namnet Rocky Dennis. Hans musikkarriär tog fart när den spreds på internet.

Mest kända låtar: ”Your arms around me”, ”What’s that perfume that you wear?”.

2.Shout Out Louds

Det här svenska indiepopbandet från Stockholm bildades 2001 och består av Adam Olenius, Ted Malmros, Carl von Arbin, Eric Edman och Bebban Stenborg.

Mest kända låtar: ”Jumbo jet”, ”Tonight I have to leave it”.

3.Lasse Lindh

Kommer från Malmö och är förutom musiker också manusförfattare. Han har tidigare spelat i musikgrupperna Chevy och Tribeca.

Mest kända låtar: ”Jag ska slåss i dina kvarter”, ”Du behöver aldrig mer vara rädd”.

4.Håkan Hellström

Göteborgaren inledde sin musikkarriär i grupperna Broder Daniel och Honey is Cool innan han år 2000 debuterade med albumet Känn ingen sorg för mig Göteborg. Numera är han en erkänd arenaartist som säljer ut Ullevi gång efter gång.

Mest kända låtar: ”En midsommarnattsdröm”, ”Känn ingen sorg för mig Göteborg”.

5.Billie the vision and the dancers

Ett svenskt indiepop-band med rötter i Bräkne-Hoby. I bandet ingår Fia Janninge, Gustav Kronkvist, Lisa Haglind, Lars Lindquist, Maria Carlsson, Silvio Arismendi och John Dunsö.

Mest kända låtar: ”Summercat”, ”A man from Argentina”.