Musik-identifikation online

Har du en låt på hjärnan som du inte minns namnet på? Eller är det en superbra låt som spelas under reklamen? Här får du flera tips på hur du lätt kan få tag på information om en låt, ett band eller en artist.

Musikidentifikation-app hämtar information från databasen

Tack vare mobilens inbyggda mikrofon kan apparna identifiera musik. Det som skiljer apparna åt när det kommer till att identifiera musik är i slutändan utbudet i databasen som appen hämtar all information från.

4 tips på de bästa musik-identifikations-apparna

Nedan kan du se flera alternativ på hur du kan identifiera musik via din mobiltelefon eller surfplatta.

1.Shazam

Det här är den äldsta appen där du kan identifiera musik. I den här appen kan du enkelt spela in en snutt från en låt och sedan få fram en träff på vilken låt och artist det är. Appen finns att ladda ner via App Store eller Google Play.

Shazam

2.MusicID

Den här appen liknar Shazam. Du kan identifiera musik genom att enkelt trycka ner en knapp och spela in en del av låten som spelas. Du får sedan fram en träff med all nödvändig information. Appen finns att ladda ner via App Store.

MusicID

3.SoundHound

I den här appen kan du identifiera låtar, se texter, dela, strömma, köpa eller få information om artister och låtar. Appen finns att ladda ner via App Store eller Google Play.

SoundHound

4.Tune Up Mobile

Den här appen skannar automatiskt igenom all musik på din enhet och letar efter låtar som saknar korrekt information. Du kan enkelt och smidigt få en träff som ger dig all nödvändig information om en låt eller artist. Appen finns att ladda ner via App Store.

Tune Up Mobile

Identifiera musik via datorn

Om du hellre använder din dator för att identifiera musik är det också naturligtvis en möjlighet.

1.Grammotex

Grammotex är en musikdatabas online som innehåller runt 130 000 beställningsbara musiktitlar på CD och DVD. Musikdatabasen ägs av de ledande musikdistributörerna.

Grammotex används av skiv- och nätbutiker i Sverige och det går att ansluta sig som distributör eller butik, men du kan naturligtvis också ta del av en topp 10 lista för de populäraste albumen just nu.

Grammotex

2.Svensk Mediedatabas (SMDB)

SMDB är Kungliga bibliotekets söktjänst för audiovisuella samlingar. Här kan du hitta över tio miljoner timmar med material för tv, radio, video, biovisad film, skivor, datorspel och film. I SMDB hittar du information från 1979 och framåt.

Svensk Mediedatabas (SMDB)

3.Warner Music

Här kan du få information om all musik som produktionsbolaget Warner Music har producerat genom åren.

Warner Music

4.Reklammusik.se

Hört en go låt i någon reklam på tv eller radio? Tack vare den här hemsidan slipper du frenetiskt sitta och söka efter vilken låt det var som spelades. Med en enkel sökning får du genast det rätta svaret!

Reklammusik.se

5.Musikverket

Den här hemsidan fungerar som ett center för kulturarv och kulturliv inom musik, teater och dans. Här kan du låna och ta del av inspelad musik och mycket annat. Du som spelar instrument kan få tillgång till att låna noter från webbsidan genom att göra en förfrågan.

Musikverket

Hitta rätt musik via musikforum

Det finns alltså både hemsidor och appar som kan identifiera musik. Men, är du i behov av att hitta låten som spelas i en tv-reklam eller film? Det finns gott om forum för musikintresserade människor som genom forum online hjälper varandra med att få hjälp med vad en låt heter.

1.Fragbite.se

Här kan du hänga med i forum om det mesta. Bland annat använder sig många av Fragbite just för att få hjälp med att hitta musikinformation.

Fragbite.se

2.Studio.se

På den här hemsidan kan du hitta forum, artiklar, bloggar och låtar. Man kan diskutera musik och från vilken film en viss är låt är hämtad. Här finns något för alla!

Studio.se

3.Minhembio.com

Ett öppet forum där du enkelt kan få hjälp med musikfrågor av andra besökare på sidan.

Minhembio.com